0 интересует 0 не интересует
спросил 15 Фев, 16 от Таңшолпан в категории Тағам рецептері
категория изменена 02 Март, 16 от Мейрамгуль

1 Ответ

0 интересует 0 не интересует

Ет қосылған бәліш

Бұл рецепт бойынша жасаған бәлішіңіздің наны қытырлақ, салмасы шырынды болып шығады. Қалыпқа салу тәсілі бойынша кавказ бәліштеріне ұқсағанымен, ашытқысыз жасалады.

Құрамы

Нанын жасауға:

ұн - 2-2,5 ст.

айран - 1 ст.

өсімдік майы - 2 ас қасық

жұмыртқа- 1 дана

тұз - 0,5 шәй қасық

ас сода - бір шөкім

күнжіт - бетіне себуге

Салмасы:

сиыр еті - 400 грамм

пияз - 2 дана

сарымсақ - 1 тісше

көкшөп - 3 ас қасық

кілегей немесе сүт - 3 ас қасық

тұз, бұрыш - талғамыңыз бойынша

Жасалу әдісі

- Нанды әзірлейміз. Ол үшін жұмыртқаны тұз қосып, жеңіл шайқап аламыз. Оған айран, ас содасын, өсімдік майын қосып, жақсылап араластырамыз. 

- Оның артынан ұн қосамыз. Қамыр жұмсақ әрі сәл жабысқақтау (қолға қатты жабысарлықтай емес) болуы тиіс. Қамырды бабына келтіре илеп, 20 минутқа "демалуға" қойып қоямыз.

- Қамыр тынығып болғанша бәліштің салмасын дайындаймыз. Етті, жарты пияз мен сарымсақты қосып еттартқыштан өткіземіз. Еттің майлырақ болғаны дұрыс.

- Қалған пиязды жұқа тілімдерге бөліп, көкшөпті ұсақтап тартылған етке қосамыз (Салмада пияз қаншалықты көп болса, бәліш те соншалықты шырынды болады). Кілегей немесе сүт құйып, тұз бен бұрыш салып, араластырамыз.

- Қамырды бір үлкен жайма етіп жаямыз немесе екіге бөліп, кішірек екі жайма жаямыз. Жайманың қалыңдығы 8 мм-ден кем болмауы керек. Жайманың ортасына салманы салып, тегістейміз.

- Жайманың шетін жинап, ортасына түйістіреміз. Бұл сәтте ескеретін жайт - бәліште еш саңылау болмауы тиіс. Себебі бәліш ішіндегі бөлінген шырын пісу барысында ағып кетуі мүмкін.

- Бәлішті тегістеп, аударып, тегіс және шеңбер болғанша оқтаумен жаямыз. Қалыпқа май жағып, бәлішімізді саламыз. Бәліштің ортасын бу шығу үшін тесіп қоюыңызға немесе шанышқымен бәліш үстін тегістей тесіп қоюыңызға болады.

- Бәліштің бетіне жұмыртқа немесе кілегей жағамыз.

- Үстіне күнжіт сеуіп, пешке 180 градусқа 30 минутқа қойып қоямыз.

- Дайын болған бәлішке су сеуіп, орамал жауып, 15 минутқа қойып қоямыз.

- Енді бәлішті турап, үстелге қойсаңыз болады

Астарыңыз дәмді болсын!

ответил 15 Фев, 16 от Майра
редактировать 16 Фев, 16 от Мейрамгуль