Соңғы ЖАҢАЛЫҚТАР
БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Сұрақ қою

Қандай тағамдар адам денсаулығына зиян?

Талқылау
Пікір
Алмас
19 Мамыр, 16

Адам денсаулығына зиянды тағамдар:

  • Натрий глутаматы. Тағамның дәмін күшейтетін Е-621 қоспасы бар өнімдерді сатып алмауға тырысыңыз. 
  • Қант алмастырғыштар. Тәтті дәмді сезген өңешіміз көмірсулар алатынына сенімді болады. Ал қант алмастырғыштардың құрамында көмірсу жоқ. Мұндай алданудан соң, бір тәулік ішінде ағзамызға түскен көмірсулардың бәрі ашығу сезімін тудырады. 
  • Трансмайлар. 72,5%-дық майды мүлдем жеуге болмайды. Бұл трансмай - сутекпен бұзылған төмен сұрыпты өсімдік майы. 82,5%-дан төмен майдың болуы мүмкін емес. 
  • Пластик қаптамадағы аз тұздалған майшабақ. Аз тұздалған майшабақ тек майда ғана сақаталады. Сіркесуда, шарапта сақтала алмайды. Егер майшабақ майсыз болса, оған уротропин қосылған.  
  • Аз тұздалған қызыл уылдырық. Қызыл уылдырық та ұзақ сақталмайды. Оны қатқан не қатты тұздалған күйінде ғана сақтауға болады. Егер аз тұздалған қызыл уылдырық сатылса, оған не уротропин, не лимон қышқылы қосылған. Мүмкін басқа да заттар қосылған шығар. Бірақ нәтижесінде бәрі-бір формальдегид пайда болады. 
  • Ген-инженерлік өнімдер: жасыл бұршақ (консервіленген), жүгері (консервіленген), импорттық картоп, шаян таяқшалары, какао.
  • Жержаңғақ. Шырайгүл тұқымы енгізіледі. Ол - өте қауіпті зат. Жержаңғақты шыбын-шіркей де жемейді.
  • Қант қосылған жүгері таяқшалары. Егер жүгері таяқшаларын сатып алатын болсаңыз, құрамына қант қосылмағанын алыңыз. Себебі қан өндірісте қолданылмайды. Қант 140 градус температурада жанатындықтан, қант алмастырғыш қолданылады. Бұл жағдайда цикломат қосылады.
  • Мұзкәмпит, бөріқарақат кәмпиті. Қазіргі уақытта аталған тәттілердің жасалуына өте күшті химиялық эссенция қолданылады. Егер сәл ғана суланған кәмпитті дастархан үстіне қойып қойсаңыз, біраз уақыттан соң дастарханның ойылып қалғанын байқайсыз. Асқазаныңызда не болып жатқанын ойлаңызшы.
  • Джем. Күшті тотықсыздандырғыштар. Шиені еш уақытта алғашқы қалпындағыдай сақтай алмайсыз. 
  • Фри картобы. Осы уақытта қолданылатын тотықсыздандырғыштардың күштілігі сондай, картоп бір жыл тұрып та қараймайды. 
  • Пісірілген шұжық. Олар гені түрленген соядан жасалады. Сосиска, қысқа шұжық, пісірілген шұжық, паштет және тағы басқа тағамдардың құрамында жасырылған май бар. Доңыз майы, іш май, шошқа терісі шұжық құрамының 40%-ын алып жатыр. Бірақ олар дәмдеуіш қоспалардың көмегімен ет іспетті болып көрінеді.
  • Шикідей қақталған шұжық. Осы уақыт шұжықты ешкім бұрынғы  тәсілмен қақтамайды. Бүгінгі шұжық өндірісінде қақтау үшін қақтауға арналған сұйықтық қолданылады. Ал олардың құрамында формальдегид бар. 
Денсаулық категориясындағы басқа сұрақтар
1
Ерасыл
1 жыл бұрын пайда болды

Шынашақ деген қай саусақ?

1
Admin
1 жыл бұрын пайда болды

Менструалдық цикл дегеніміз не?

1
Nazarkhan
2 жылы бұрын пайда болды

Стресс дегеніміз не?

1
Nazarkhan
2 жылы бұрын пайда болды

Пандемия дегеніміз не?

1
Nazarkhan
2 жылы бұрын пайда болды

Антисептик дегеніміз не?