БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Сұрақ қою

"Мол дастархан" тақырыбында сабақ жоспары бар ма?

Талқылау үшін сайтқа кіріңіз
Раушан
Жауап қалдырылды: 27 Шілде, 16

Келесі қонақтарды ортаға шақырамыз. Бұлардың тақырыптары қазақтың ұлттық сусындары: - Шіркін, салқын самал кеште ақбоз үйдің іргесін түріп тастап сапырылған сары қымызды сіміре жұтқанға не жетсін! – дейді нағыз қазақ, ауыл қазағы күні бүгінге дейін. Иә, ауыл азаматы қымызы мен қымыранын, айраны мен қатығын, көжесі мен күрең шайын басқаға айырбастай қояр ма екен.

Көрермендерге осы тақырыпқа байланысты мынадай сөздер таратылады.
Осы сөздерді үш тілге аудару.Нан, айран,ет,құрт, 
Нан- хлеб- nan, айран- кефир- alran, ет- мясо- meat, құрт – курт – kurt.
Сүт – молоко – sun (milk),палау – плов- pilav, шелпек – шелпек – shelpek

 

Туған халқым, өнерін ұрпаққа үлгі,
Көңілі көктем, әрқашан жаны ізгі.
Салт- дәстүрі мирас болып, бізге жеткен
Асқан өнер жасампаз қалған мәңгі. - дей отырып «Қазақтың ұлттық дастарқаны» атты таң қалмаңыз бағдарламасы аяқталды. Көріп тамашалағандарыңызға көптен- көп рахмет! Сау болыңыздар!

Раушан
Жауап қалдырылды: 27 Шілде, 16

Сіздер келген қонақты қалай қарсы аласыздар?
1. қонақты орналастыру
2. келген қонақтың жағдайын жасау
3. қонаққа сақталған сыбағаны дайындау.

Салт- дәстүрдің көрінісі қонақжайлылық туралы айтылған мақал- мәтел мағнасын түсіндіру.
« Барымен базар», « құдайы қонақпыз»- деп келген адамды кеудесінен итермей, жылы шыраймен қарсы алып, шамасы келгенше сый-құрмет көрсетіп аттандыру парыз.
« Қырықтың бірі Қыдыр», « Қонақ пен бірге құт келеді»- мұнысы қонақты қума, оның шарапаты тиеді, бірінен болмаса, екіншісінен құт келеді дегенді білдіреді. 
« Адам болар бала қонаққа үйір»- деген қонақ әңгімесіне балалар әрқашан құмар болады.
Ал енді келесі қонақтарымызды ортаға шақырамыз. «Жігітке жеті өнер де аз» дегендей біздің жігіттеріміз өз мүмкіндіктерінше салат дайындап көрсетеді. 

 

Раушан
Жауап қалдырылды: 27 Шілде, 16

Сабақтың тақырыбы: Мол дастархан
Сабақтың мақсаты: Қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшелігі мен құндылығын, қазақ халқының қонақжай дәстүрін құрметтеу, тағамдардың жасалу жолдарына түсініктер беру.
Тәрбиелігі: Жаңашырлыққа, әдемілікке, тіл мәдениетіне жаңа заман талабына сай тәрбиелеу.
Дамытушылығы: оқушылардың шығармашылығын, қолөнер шеберлігін, ұйымдастырушылық қабілетін дамыту.
Көрнекіліктер: плакаттар, 

 

Армысыздар! Құрметті ұзтаздар және оқушылар!
Қай халықтың болмасын дастарқаны, сол халықтың тұрмыс салтына, әдет-ғұрпына, тіршілік тынысына орай қалыптасары белгілі. Ғасырлар бойы көшпелі тұрмыс кешкендіктен болар қазақ халқының тағамдары өзге жұрттан өзгешелеу. Оның негізгісі: ет, сүт, қымыз, сары май, құрт, ірімшік секілді өңкей малдан алынатын өнім түрлері. Қазақ халқы қонақжай, бар тәуірін қонаққа деп сақтаған. Екі- үш қонақ көрпесі, екі- үш қойы тұрмаған шаңырақты қазақ тақыр кедей санаған. Ал бар бола тұра қонаққа қадір құрмет көрсетпеген кісіні «шық бермес шығайбай» атандырған.
Иә қонақжайлылық, мейманды қабылдау, қонақасының жай- жапсарын жетік білу ата- бабамыздан қалған аса қастерлі салтымыз, дәстүріміз дей отырып ортаға қонақтарды шақырамыз.

 

Ұстаздарға категориясындағы басқа сұрақтар