Соңғы ЖАҢАЛЫҚТАР
Шымкентте жаңа қосылған шырша өртеніп кете жаздады (видео)
Құтқарушылар пиротехниканың қаупін іс жүзінде көрсетіп берді
Алматыда жұма намазы кезінде жолды жапқаны үшін 30 адам жауапқа тартылды
"Маған ұсынып, көзімше иіскеп алды": Алматы тұрғыны мефедрон тұтынған такси жүргізушісіне шағымданды
Баланың есімі үшін ажырасуға өтінім берді: Ерлі-зайыпты баласына кім ат таңдайтынын келісе алмаған
Instagram киім мен артқы көріністі өзгертуге болатын жаңа технологияны таныстырды
Жаңа қызметке тағайындалған Серік Жұманғаринге экономикалық өсімді қамтамасыз ету тапсырылды
Қазақстанда интернет алаяқтықтың тағы бір түрі пайда болды
Вице-премьер Серік Жұманғарин ұлттық экономика министрлігін басқарады
Ұлттық экономика министрі Нұрлан Байбазаров қызметінен босатылды
БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Сұрақ қою
Ұстаздарға категориясындағы басқа сұрақтар
"Мол дастархан" тақырыбында сабақ жоспары бар ма?
0
Дариха
10 ай бұрын пайда болды
“Қана” ма әлде “ғана” ма?
Бала емес ересектеу екенбіз,
Дайын аспен, уйімізге бөтенбіз,
Бауыр менен ата-ананы сағынсақ,
Барып қайтар қонақ ғана
екенбіз.- осы өлеңде қонақ - "ғана" дұрыс жазылған ба? немесе дұрыс -" қана" - сөзі жазылу қажет пе?
0
2
2
2
Cайтқа кіру
Ең танымал
Барлық айдарлар
Мақал-мәтелдер
49
Қазақтың салт-дәстүрлері
14
Эссе мен шығармалар жиынтығы
23
Нақыл сөздер
7
Жұмбақтар
2
Білім, ҰБТ
207
Денсаулық
191
Махаббат
18
Мерекелер
25
Тарих
54
Құттықтау тілектер
39
Сценарий
6
Үйлену тойы
13
Дін
81
Кино мен ТВ
2
Ұстаздарға
13
Танымал тұлғалар
90
Қазақ әдебиеті
121
Компьютер және интернет
17
Қазақстанның көрнекі жерлері
20
Әлем бойынша
38
Қоғам және саясат
70
Жануарлар және өсімдіктер
58
Жұлдызнама және жорамал
17
Түс жору
17
Ғылым және техника
49
Сән және сұлулық
48
Заңгерлік кеңес
17
Әртүрлі
251
Қаржы кеңесшісі
11
Ойындар
10
Келесі қонақтарды ортаға шақырамыз. Бұлардың тақырыптары қазақтың ұлттық сусындары: - Шіркін, салқын самал кеште ақбоз үйдің іргесін түріп тастап сапырылған сары қымызды сіміре жұтқанға не жетсін! – дейді нағыз қазақ, ауыл қазағы күні бүгінге дейін. Иә, ауыл азаматы қымызы мен қымыранын, айраны мен қатығын, көжесі мен күрең шайын басқаға айырбастай қояр ма екен.
Көрермендерге осы тақырыпқа байланысты мынадай сөздер таратылады.
Осы сөздерді үш тілге аудару.Нан, айран,ет,құрт,
Нан- хлеб- nan, айран- кефир- alran, ет- мясо- meat, құрт – курт – kurt.
Сүт – молоко – sun (milk),палау – плов- pilav, шелпек – шелпек – shelpek
Туған халқым, өнерін ұрпаққа үлгі,
Көңілі көктем, әрқашан жаны ізгі.
Салт- дәстүрі мирас болып, бізге жеткен
Асқан өнер жасампаз қалған мәңгі. - дей отырып «Қазақтың ұлттық дастарқаны» атты таң қалмаңыз бағдарламасы аяқталды. Көріп тамашалағандарыңызға көптен- көп рахмет! Сау болыңыздар!
Сіздер келген қонақты қалай қарсы аласыздар?
1. қонақты орналастыру
2. келген қонақтың жағдайын жасау
3. қонаққа сақталған сыбағаны дайындау.
Салт- дәстүрдің көрінісі қонақжайлылық туралы айтылған мақал- мәтел мағнасын түсіндіру.
« Барымен базар», « құдайы қонақпыз»- деп келген адамды кеудесінен итермей, жылы шыраймен қарсы алып, шамасы келгенше сый-құрмет көрсетіп аттандыру парыз.
« Қырықтың бірі Қыдыр», « Қонақ пен бірге құт келеді»- мұнысы қонақты қума, оның шарапаты тиеді, бірінен болмаса, екіншісінен құт келеді дегенді білдіреді.
« Адам болар бала қонаққа үйір»- деген қонақ әңгімесіне балалар әрқашан құмар болады.
Ал енді келесі қонақтарымызды ортаға шақырамыз. «Жігітке жеті өнер де аз» дегендей біздің жігіттеріміз өз мүмкіндіктерінше салат дайындап көрсетеді.
Сабақтың тақырыбы: Мол дастархан
Сабақтың мақсаты: Қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшелігі мен құндылығын, қазақ халқының қонақжай дәстүрін құрметтеу, тағамдардың жасалу жолдарына түсініктер беру.
Тәрбиелігі: Жаңашырлыққа, әдемілікке, тіл мәдениетіне жаңа заман талабына сай тәрбиелеу.
Дамытушылығы: оқушылардың шығармашылығын, қолөнер шеберлігін, ұйымдастырушылық қабілетін дамыту.
Көрнекіліктер: плакаттар,
Армысыздар! Құрметті ұзтаздар және оқушылар!
Қай халықтың болмасын дастарқаны, сол халықтың тұрмыс салтына, әдет-ғұрпына, тіршілік тынысына орай қалыптасары белгілі. Ғасырлар бойы көшпелі тұрмыс кешкендіктен болар қазақ халқының тағамдары өзге жұрттан өзгешелеу. Оның негізгісі: ет, сүт, қымыз, сары май, құрт, ірімшік секілді өңкей малдан алынатын өнім түрлері. Қазақ халқы қонақжай, бар тәуірін қонаққа деп сақтаған. Екі- үш қонақ көрпесі, екі- үш қойы тұрмаған шаңырақты қазақ тақыр кедей санаған. Ал бар бола тұра қонаққа қадір құрмет көрсетпеген кісіні «шық бермес шығайбай» атандырған.
Иә қонақжайлылық, мейманды қабылдау, қонақасының жай- жапсарын жетік білу ата- бабамыздан қалған аса қастерлі салтымыз, дәстүріміз дей отырып ортаға қонақтарды шақырамыз.