Соңғы ЖАҢАЛЫҚТАР
Президент жаңа Рим Папасын сайлануымен құттықтады
Тоқаев қазақстандықтарды Жеңіс күнімен құттықтады
Тоқаев Сербия президенті Александр Вучичпен Мәскеуде келіссөз жүргізді
Ватиканда жаңа Рим папасы сайланды
Қазақстанның сыртқы істер министрлігі Үндістан мен Пәкістанға үндеу жасады
Бишімбаевтың отбасы сотта сараптама қорытындысын өзгерту үшін BAU мейрамханасын бермек болған
Абу-Дабидің мұрагер ханзадасы Қазақстанға ресми сапармен келеді
Депутаттар қазақстандықтардың МӘМС жарналарының бір бөлігін өздері басқаруына рұқсат беруді ұсынды
Ең ірі ұтыс: Лотереядан 289 миллион теңге ұтқан алматылық "Сәтті Жұлдыздың" символына айналған жұлдыздың костюмін киіп келді
Балағат сөз айтып, жанжал шығарған: Қостанайлық шенеунік жазаға тартылды
БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Cайтқа кіру
Ең танымал
Барлық айдарлар
Мақал-мәтелдер
49
Қазақтың салт-дәстүрлері
14
Эссе мен шығармалар жиынтығы
23
Нақыл сөздер
7
Жұмбақтар
2
Білім, ҰБТ
207
Денсаулық
191
Махаббат
18
Мерекелер
25
Тарих
54
Құттықтау тілектер
39
Сценарий
6
Үйлену тойы
14
Дін
81
Кино мен ТВ
2
Ұстаздарға
13
Танымал тұлғалар
90
Қазақ әдебиеті
121
Компьютер және интернет
17
Қазақстанның көрнекі жерлері
20
Әлем бойынша
38
Қоғам және саясат
70
Жануарлар және өсімдіктер
58
Жұлдызнама және жорамал
17
Түс жору
17
Ғылым және техника
49
Сән және сұлулық
48
Заңгерлік кеңес
17
Әртүрлі
251
Қаржы кеңесшісі
11
Ойындар
10
Көк шайдың пайдасы мен зияны
Көк шайдың пайдасы:
Көк шайдың көптеген қасиеті құрамында түрлі химиялық заттектердің болуымен түсіндіріледі. Шайдың негізі құрамында 500 жуық элемент (кальций, фосфор, магний, фтор және т.б.), органикалық қосылыстардың 450 түрі(ақуыздар, майлар, т.б.) және дәрумендердің барлық тобы бар. Сондықтан көк шайдың пайдасы мол.
Көкшайдың құрамындағы пайдалы заттардың кейбіріне тоқталсақ:
Алкалоидтар. Көк шайдағы басты алкалоид – кофеин. Дәл соның арқасында көк шай тәнімізге қуат, жаңа серпін береді.
Минералдар. Көк шайдың құрамында 4-7% микро және макроэлементтер бар. Ол бүкіл ағзаның дұрыс жұмыс істеуі үшін қажет.
Полифенолдар. Көптеген ғалым күні бүгінге дейін палифенолдарды зерттеп келеді. Олар медицинада жүрек-қан тамырлары аурулары мен онкологиялық ауруларды емдеу үшін қолданылады.
Көк шайдың зияны: