Соңғы ЖАҢАЛЫҚТАР
"Отбасының мүшесі емес": БҰҰ конференциясында бірқатар елдің президенттері Лукашенкомен суретке түсуден бас тартты
"Сотталушыдан пара алған": Таразда судья Өтешова үш жылға бас бостандығынан айырылды
Алматы облысында құрылатын жаңа қалада екі миллион адам тұратын болады
Ақмола қорығында инспекторлардың туыстары 700 жылқыны заңсыз баққан
"Мен адастым": Өмір бойына сотталған террорист Руслан Күлекбаев жасаған ісіне өкінетінін айтып, көз жасына ерік берді
Павлодарда Ішкі істер министрлігінің курсанттары ауруханаға түсті
Психолог адамдардың не себепті балалық шағын есіне түсіре алмайтынын айтты
Тоқаев БАӘ инвестициялар министрімен келіссөздер жүргізді
Қазақстандық спортшы грек-рим күресінен әлем чемпионы атанды
Шетелдік әуе компаниялар Қазақстанның 13 қаласына шектеусіз ұшу құқығына ие болды
БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Сұрақ қою
Денсаулық категориясындағы басқа сұрақтар
С дәрумені жайлы қандай деректер білесіздер?
1
1
1
1
1
Cайтқа кіру
Ең танымал
Барлық айдарлар
Мақал-мәтелдер
49
Қазақтың салт-дәстүрлері
13
Эссе мен шығармалар жиынтығы
23
Нақыл сөздер
7
Жұмбақтар
2
Білім, ҰБТ
207
Денсаулық
192
Махаббат
18
Мерекелер
25
Тарих
54
Құттықтау тілектер
39
Сценарий
6
Үйлену тойы
13
Дін
81
Кино мен ТВ
2
Ұстаздарға
12
Танымал тұлғалар
90
Қазақ әдебиеті
121
Компьютер және интернет
17
Қазақстанның көрнекі жерлері
20
Әлем бойынша
38
Қоғам және саясат
70
Жануарлар және өсімдіктер
58
Жұлдызнама және жорамал
17
Түс жору
17
Ғылым және техника
48
Сән және сұлулық
48
Заңгерлік кеңес
16
Әртүрлі
249
Қаржы кеңесшісі
11
Ойындар
10
С дәрумені жайлы деректер:
Цитрусты жемістер арасында құрамындағы С дәріменінің мөлшері бойынша көш бастайтын - апельсин. Піскен жемістің 100 граммында С дәруменінің 60 мг мөлшері бар. Ал лимонда 40 мг, грейпфрутта 45 мг, мандаринде 38 мг мөлшерде кездеседі.
С дәрумені термиялық өңдеуге шыдамайды. Қайнату барысында С дәруменінің 50-60%-ы жоғалса, көкөніс пісірмесін дайындау барысында 75-90%-ы жоғалады. Сондықтан жеміс-жидек, көкөністерді пісіріп не бұқтырып емес, жаңа піскен (шикі) күйінде жеген дұрыс.
Суық тию, тұмаудың алдын алу үшін көп мөлшерде С дәруменін қабылдаудың еш әсері жоқ. Эпидемиология және халық денсаулығы ұлттық орталығындағы аустарлиялық ғалымдардың зерттеуі бойынша, көп мөлшердегі С дәрумені сауығуға әсер етпейді. Оған қоса, АҚШ ұлттық денсаулық сақтау институтының дәйектері бойынша, біздің ағамыз бір күн ішінде С дәруменін 400 мг-нан артық мөлшерде сіңіре алмайды.
С дәрумені - арықтағысы келетін адамдар үшін пайдалы. Ол тотығу-тотықсыздану процессіне, ақуыздың түзілуіне қатысады. Сонымен қатар, ол ісінуді басып, организмде бос радикалдардың жиналуының алдын алады.
С дәрумені таблетка түрінде емес, жеміс-жидек, көкөністер арқылы организмге тез сіңеді. Оның табиғи заттардан тез сіңетіні дәлелденген.
С дәруменінің бірнеше түрі бар.