Соңғы ЖАҢАЛЫҚТАР
Әлеуметтік осал топтағы қазақстандықтар үшін несие төлемдері кейінге шегерілмек
“Жасанды интеллекті барлық салаға енді": ҰҚК басшысы Қазақстан қауіпсіздігіне төніп тұрған қауіп-қатерді атады
Қазақстан университеттерінде гранттарға өтініш қабылдау басталды: Нәтижесі қашан шығады
Райымның бұрынғы сүйіктісі "сырғалым" атанып, ұзатылды
Алматы облысындағы Маралсай шатқалында әйел жардан құлап кетті
Парижде жаңа мемлекет құру туралы келісімге қол қойылды
Қазақстанда негізгі Ұлттық бірыңғай тесттің қорытындысы шықты
Жетісуда өзенге секіріп, өзіне қол жұмсамақ болған қызды полицейлер құтқарып қалды
Қазақстандық әйел мемлекетке 61 миллион теңге төлемеу үшін құжаттарды қолдан жасаған
Қазақстанда жұмыртқа, пияз және сәбіз арзандады
БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Сұрақ қою
Денсаулық категориясындағы басқа сұрақтар
С дәрумені жайлы қандай деректер білесіздер?
1
1
1
1
1
Cайтқа кіру
Ең танымал
Барлық айдарлар
Мақал-мәтелдер
49
Қазақтың салт-дәстүрлері
14
Эссе мен шығармалар жиынтығы
23
Нақыл сөздер
7
Жұмбақтар
2
Білім, ҰБТ
207
Денсаулық
191
Махаббат
18
Мерекелер
25
Тарих
54
Құттықтау тілектер
39
Сценарий
6
Үйлену тойы
15
Дін
81
Кино мен ТВ
2
Ұстаздарға
13
Танымал тұлғалар
90
Қазақ әдебиеті
121
Компьютер және интернет
17
Қазақстанның көрнекі жерлері
20
Әлем бойынша
38
Қоғам және саясат
71
Жануарлар және өсімдіктер
58
Жұлдызнама және жорамал
17
Түс жору
17
Ғылым және техника
49
Сән және сұлулық
48
Заңгерлік кеңес
17
Әртүрлі
254
Қаржы кеңесшісі
12
Ойындар
10
С дәрумені жайлы деректер:
Цитрусты жемістер арасында құрамындағы С дәріменінің мөлшері бойынша көш бастайтын - апельсин. Піскен жемістің 100 граммында С дәруменінің 60 мг мөлшері бар. Ал лимонда 40 мг, грейпфрутта 45 мг, мандаринде 38 мг мөлшерде кездеседі.
С дәрумені термиялық өңдеуге шыдамайды. Қайнату барысында С дәруменінің 50-60%-ы жоғалса, көкөніс пісірмесін дайындау барысында 75-90%-ы жоғалады. Сондықтан жеміс-жидек, көкөністерді пісіріп не бұқтырып емес, жаңа піскен (шикі) күйінде жеген дұрыс.
Суық тию, тұмаудың алдын алу үшін көп мөлшерде С дәруменін қабылдаудың еш әсері жоқ. Эпидемиология және халық денсаулығы ұлттық орталығындағы аустарлиялық ғалымдардың зерттеуі бойынша, көп мөлшердегі С дәрумені сауығуға әсер етпейді. Оған қоса, АҚШ ұлттық денсаулық сақтау институтының дәйектері бойынша, біздің ағамыз бір күн ішінде С дәруменін 400 мг-нан артық мөлшерде сіңіре алмайды.
С дәрумені - арықтағысы келетін адамдар үшін пайдалы. Ол тотығу-тотықсыздану процессіне, ақуыздың түзілуіне қатысады. Сонымен қатар, ол ісінуді басып, организмде бос радикалдардың жиналуының алдын алады.
С дәрумені таблетка түрінде емес, жеміс-жидек, көкөністер арқылы организмге тез сіңеді. Оның табиғи заттардан тез сіңетіні дәлелденген.
С дәруменінің бірнеше түрі бар.