Соңғы ЖАҢАЛЫҚТАР
Шымкентте мопед мінген курьер қоршауға соғылып, қаза болды
Маман кез келген жаста өзіңді жақсы сезінудің төрт жолын атады
Байден Трамппен дебатқа түсуге дайын екенін хабарлады
Семейде 25 жолсерікті екі жыл бойы бопсалап келген блогер сотталды
Ақтауда бала бесінші қабаттың терезесінен құлап, мерт болды
Президент мемлекеттік наградалар туралы заңға қол қойды
Тоғыз кәсіпкерді алдап кеткен қазақстандық Ресейден экстрадицияланды
Қазақстанда жұмыртқа бағасы тағы да өзгерді
Статистика: Қазақстанда әйелдер уақытын неге жұмсайды
"Оқушы қыз жүкті емес": Түркістан облысы полициясы жасөспірімді зорлау оқиғасы туралы түсініктеме берді
БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Cайтқа кіру
Ең танымал
Барлық айдарлар
Мақал-мәтелдер
49
Қазақтың салт-дәстүрлері
14
Эссе мен шығармалар жиынтығы
23
Нақыл сөздер
7
Жұмбақтар
2
Білім, ҰБТ
207
Денсаулық
192
Махаббат
18
Мерекелер
25
Тарих
54
Құттықтау тілектер
39
Сценарий
6
Үйлену тойы
13
Дін
81
Кино мен ТВ
2
Ұстаздарға
13
Танымал тұлғалар
90
Қазақ әдебиеті
121
Компьютер және интернет
17
Қазақстанның көрнекі жерлері
20
Әлем бойынша
38
Қоғам және саясат
70
Жануарлар және өсімдіктер
58
Жұлдызнама және жорамал
17
Түс жору
17
Ғылым және техника
49
Сән және сұлулық
48
Заңгерлік кеңес
17
Әртүрлі
250
Қаржы кеңесшісі
11
Ойындар
10
Күріштің пайдасы
Күріш дәнінің 8%-ы ақуыздан тұрады. Алайда оның құрамында аллергия тудыратын глютен өсімдік негізді ақуыз жоқ.
Күріштің құрамының 78%-ы көмірсулардан тұрады. Олар ұзақ уақыт күш-қуатты қамтамасыз етеді.
Күріште өзге өнімдердің құрамындағы тұздың организмге әсерін жоятын калийдің көп мөлшері кездеседі. Ал күріштің өз құрамындағы тұздың мөлшері өте аз, сондықтан оны бүйрек және жүрек-қан тамыралар ауруларынан зардап шегетін адамдарға тұтынуға кеңес беруге болады.
Сонымен қатар күріштің құрамында жүйке жүйесін нығайтуға сеп болып, адам ағзасына түскен тағамдық заттардың күш-қуатқа айналуында маңызды рөл атқаратын фосфор, цинк, кальций, темір, йод және В-В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 топтарының дәрумендері бар.
Ал күріш құрамында кезедсетін жасұнықтың да мөлшері төмен: қоңыр күріште - 4,5%, ақ күріште - 3%.
Құрамындағы жасұнық мөлшері аз болғандықтан, күріш организмде жеңіл сіңіріледі. Сондықтан ол емдәмдік аста кеңінен қолданылады. Ал ақ күріштің құрамындағы крахмал баяу қорытылып, тарайды. Сол себепті қанға үнемі глюкоза түсуін қамтамасыз етеді.