Соңғы ЖАҢАЛЫҚТАР
WhatsApp желісінде жаңа функция пайда болды
Танзанияда лай көшкінінен 63 адам қаза тапты (видео)
"10 сағат ота жасады": Әнші Медеу Арынбаев талма ауруын қалай жеңгенін айтып берді
"Алматы алақандағыдай...": "Жаралы сезім" фильмінің актерлері 17 жылдан кейін алғаш рет сұхбат берді
Жігітпен билегені үшін отбасы қыздарын ескі наныммен жазалап, өлтірді
"ҰБТ-да пәтеріміз туралы сұрақ болған": Әли Оқапов анасының "10 бөлмелі" үйі туралы айтты
Росатом Қазақстанға екі атом электр станциясын салуды ұсынды
"Канн февтиваліне қатысатын кино": Тұрсынбек Қабатовтың әйелі кино түсірді
"Ең көп неке тамызда тіркелсе, ең көп ажырасу мамыр айына сәйкес келеді": Қазақстанда 2023 жылғы неке қию мен ажырасу көрсеткіші белгілі болды
Қазақстанда "Слово пацана" сериалына тыйым салына ма – Министрлер жауап берді
БАРЛЫҚ ЖАҢАЛЫҚТАР
Сұрақтар мен жауаптар
Cайтқа кіру
Ең танымал
Барлық айдарлар
Мақал-мәтелдер
49
Қазақтың салт-дәстүрлері
13
Эссе мен шығармалар жиынтығы
23
Нақыл сөздер
7
Жұмбақтар
2
Білім, ҰБТ
207
Денсаулық
192
Махаббат
18
Мерекелер
25
Тарих
54
Құттықтау тілектер
39
Сценарий
6
Үйлену тойы
13
Дін
81
Кино мен ТВ
2
Ұстаздарға
12
Танымал тұлғалар
90
Қазақ әдебиеті
121
Компьютер және интернет
17
Қазақстанның көрнекі жерлері
20
Әлем бойынша
38
Қоғам және саясат
70
Жануарлар және өсімдіктер
58
Жұлдызнама және жорамал
17
Түс жору
17
Ғылым және техника
48
Сән және сұлулық
48
Заңгерлік кеңес
16
Әртүрлі
249
Қаржы кеңесшісі
11
Ойындар
10
Күріштің пайдасы
Күріш дәнінің 8%-ы ақуыздан тұрады. Алайда оның құрамында аллергия тудыратын глютен өсімдік негізді ақуыз жоқ.
Күріштің құрамының 78%-ы көмірсулардан тұрады. Олар ұзақ уақыт күш-қуатты қамтамасыз етеді.
Күріште өзге өнімдердің құрамындағы тұздың организмге әсерін жоятын калийдің көп мөлшері кездеседі. Ал күріштің өз құрамындағы тұздың мөлшері өте аз, сондықтан оны бүйрек және жүрек-қан тамыралар ауруларынан зардап шегетін адамдарға тұтынуға кеңес беруге болады.
Сонымен қатар күріштің құрамында жүйке жүйесін нығайтуға сеп болып, адам ағзасына түскен тағамдық заттардың күш-қуатқа айналуында маңызды рөл атқаратын фосфор, цинк, кальций, темір, йод және В-В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 топтарының дәрумендері бар.
Ал күріш құрамында кезедсетін жасұнықтың да мөлшері төмен: қоңыр күріште - 4,5%, ақ күріште - 3%.
Құрамындағы жасұнық мөлшері аз болғандықтан, күріш организмде жеңіл сіңіріледі. Сондықтан ол емдәмдік аста кеңінен қолданылады. Ал ақ күріштің құрамындағы крахмал баяу қорытылып, тарайды. Сол себепті қанға үнемі глюкоза түсуін қамтамасыз етеді.